Fit obiad – frytki z dyni piżmowej
Sezon na dynię rozpoczyna się powolnymi krokami. To niezwykłe warzywo (wystarczy wspomnieć bajkę o Kopciuszku) zawiera w sobie moc cennych witamin i minerałów, m. in. cynk, betakaroten, błonnik oraz mnóstwo przeciwutleniaczy, takich jak witamina C, A oraz E. Ma przy tym niewiele kalorii, lecz niestety dość wysoki indeks glikemiczny, więc cukrzycy powinni do niej podchodzić z rozwagą i łączyć z produktami o niskim IG.
Poniżej banalnie prosty przepis na doskonałą dietetyczną przekąskę – chrupiące frytki z dyni. Palce lizać! 🙂
Potrzebujesz:
1 dynia piżmowa przyprawy (sól, pieprz, czubrica czerwona bądź wędzona papryka) odrobina oliwy
Dynię obieramy ze skórki i kroimy w paski (jak standardowe frytki). Układamy na blasze, polewamy odrobiną oliwy i oprószamy przyprawami. Następnie pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Można podawać z sosami, np. czosnkowym bądź tzatziki.
Smacznego!
Zachęcam do korzystania z dobrodziejstw dyni nie tylko przy okazji Halloween :).