Pokrzywa – moc witamin
Jeśli do tej pory traktowaliście tę roślinę w kategorii chwasta, to czas najwyższy zmienić myślenie. Przez wielu nielubiana ze względu na jej właściwości parzące skórę (za sprawą pokrywających całą roślinę włosków wywołujących pieczenie spowodowane występowaniem w nich min. takich substancji, jak kwas mrówkowy, histamina i serotonina), a przez naturopatów wychwalana pod niebiosa za jej niezwykłe właściwości lecznicze. Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych, które mają zbawienny wpływ na zdrowie. To przede wszystkim bogactwo chlorofilu i beta-karotenu, witamin (głównie C, K,B2 i B5), histaminy, soli mineralnych (szczególnie żelazo, magnez i potas), śladowe ilości olejku eterycznego.
Ponadto:
- Pokrzywa to idealny lek na anemię – doskonale podnosi poziom żelaza we krwi (dlatego osoby cierpiące na jego nadmiar powinny ostrożnie obchodzić się z pokrzywą); Jedna szklanka herbaty przyrządzona z 2 łyżeczek (ok. 3g) zawiera 5 mg żelaza, pokrywając dzienne zapotrzebowanie w 28%. O wiele więcej ma go jednak pokrzywa świeża – można ją przyrządzić jak szpinak – przepis znajdziesz tutaj.
- Pokrzywa ma właściwości moczopędne, stąd też jest świetnym lekarstwem np. w przypadku kamicy nerek, skąpomoczu oraz wszelkich infekcji nerek i pęcherza moczowego;
- Pokrzywa ułatwia przemianę materii, ale uwaga – potrafi też zwiększyć apetyt (jest więc świetną alternatywą dla niejadków);
dodatkowo związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka;
- Teoria głosi, iż pokrzywa potrafi powstrzymać rozwój komórek nowotworowych;
- Roślina ta ma właściwości stymulujące układ odpornościowy, co może być bezcenne w przypadku wielu chorób o podłożu autoimmunologicznym;
- Pokrzywa obniża poziom cukru we krwi, a także ciśnienie tętnicze;
- Pokrzywa leczy reumatyzm i artretyzm (ze względu na właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz antybakteryjne);
- Przyspiesza gojenie się ran;
- Świetnie wzmacnia włosy i pomaga pozbyć się łupieżu;
- wspomaga leczenie chorób alergicznych ze względu na zawartość związków antyhistaminowych).
Z pokrzywy można wycisnąć bogaty w żelazo sok, a także przyrządzić napar, który warto popijać cały rok:
Jak zbierać i suszyć pokrzywę?
Przełom kwietnia i maja to najlepsza pora na jej zrywanie – młode pędy pokrzywy mają wtedy najwięcej prozdrowotnych właściwości. Zbieramy górną część pokrzywy (ok. 3 „piętra” od góry). Następnie pokrzywę płuczemy, odsączamy nadmiar wody (ja owijam je w ręcznik papierowy i delikatnie dociskam) i rozkładamy na papierze (np. na ręczniku papierowym bądź gazecie). Suszymy w zacienionym miejscu (na słońcu pokrzywa zbrązowieje i straci właściwości lecznicze). Tak przygotowane zioła suszymy kilka dni, co jakiś czas zmieniając ich pozycję (aby równmiernie się zasuszyły i nie gniły). Niecierpliwi mogą ususzyć pokrzywę w piekarniku (w temperaturze ok. 30-35 stopni) – wtedy ziele jest ususzone już po kilku godzinach. Prawidłowo ususzona pokrzywa ma kolor ciemnozielony (brunatny kolor oznacza, że pokrzywa została ususzona niewłaściwie, tj. za długo lub w miejscu zbyt nasłonecznionym. Ususzoną pokrzywę przekładamy do słoika i szczelnie zamykamy.
Tak proces suszenia wygląda u mnie:
W kolejnych postach kilka przepisów na przepyszne dania z pokrzywy.