Bezglutenowa szarlotka – najlepsza na świecie
Życie bez glutenu coraz bardziej mi się podoba. Zwracam większą uwagę na to, co jem, oraz odkrywam bogactwo smaków, o których wcześniej nie miałam zielonego pojęcia.
Nie inaczej było tym razem, kiedy odkryłam, że wypieki z mąki kukurydzianej są o wiele smaczniejsze od tych pszennych. Jako mąka w 100% bezglutenowa absolutnie podbiła moje serce i podniebienie.
Poniżej przepis na rewelacyjną szarlotkę. Odkąd dostałam go od koleżanki, ciasto to często gości na moim stole.
Do wypieku należy użyć małą tortownicę, aby uzyskać pełną blachę należy użyć podwójnej ilości składników:
2 jajka 125 g masła 125 g cukru 200 g mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli 1 cukier wanilinowy 1/2 filiżanki mleka (3 łyżki stołowe) 1/2 filiżanki wody 1 łyżka majonezu jabłka (lub inne owoce sezonowe)
Jajka zmiksować z cukrem, szczyptą soli oraz waniliną, dodać pozostałe składniki i wszystko porządnie zmiksować. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką tortownicę (ja użyłam naczynia żaroodpornego) wylać masę i powciskać owoce. Piec w temperaturze 180-190 stopni (bez termoobiegu) ok. 45 minut.
Ciasto świetnie smakuje ze wszystkimi owocami sezonowymi.
Gorąco polecam!
Zobacz też: