IMG_0446

Pyszna frittata ze szpinakiem i z pokrzywą

Frittata ze szpinakiem i z pokrzywą – bomba witaminowa dla anemików

Maj to najlepsza pora na zbieranie pokrzywy. Jej pędy zawierają w sobie bowiem najwięcej cennych właściwości właśnie w tym miesiącu (więcej o pokrzywie tutaj).

Dlatego też gorąco namawiam, aby w czasie popołudniowego spaceru pochylić się nad tą niepozorną rośliną (traktowaną niesłusznie jako chwasta) i zebrać kilka łodyżek z listkami (ścinamy 3 piętra od góry) – dla zdrowia naszego i najbliższych nam osób.

Przedstawiam mój autorski przepis na frittatę z pokrzywy i szpinaku. Prezentuje się nieźle, a smakuje wybornie :).

Przepis dla 2 osób:

4 jajka
garść szpinaku
garść pokrzywy
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
olej kokosowy do smażenia
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku

Cebulkę i czosnek zeszklić na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Dodać umyty szpinak i pokrzywę. Poddusić na małym ogniu. W międzyczasie wbić jajka do niewielkiego naczynia, doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać. Następnie całość przelewamy do podduszonego szpinaku i pokrzywy. Doprawiamy gałką muszkatołową. Smażymy kilka minut pod przykryciem, następnie obracamy.

Ja podałam ze świeżym szczypiorkiem i rzodkiewką. Pycha!

IMG_0447 IMG_0446 IMG_0445

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *