Frittata ze szpinakiem i z pokrzywą – bomba witaminowa dla anemików
Maj to najlepsza pora na zbieranie pokrzywy. Jej pędy zawierają w sobie bowiem najwięcej cennych właściwości właśnie w tym miesiącu (więcej o pokrzywie tutaj).
Dlatego też gorąco namawiam, aby w czasie popołudniowego spaceru pochylić się nad tą niepozorną rośliną (traktowaną niesłusznie jako chwasta) i zebrać kilka łodyżek z listkami (ścinamy 3 piętra od góry) – dla zdrowia naszego i najbliższych nam osób.
Przedstawiam mój autorski przepis na frittatę z pokrzywy i szpinaku. Prezentuje się nieźle, a smakuje wybornie :).
Przepis dla 2 osób:
4 jajka garść szpinaku garść pokrzywy 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka olej kokosowy do smażenia szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku
Cebulkę i czosnek zeszklić na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Dodać umyty szpinak i pokrzywę. Poddusić na małym ogniu. W międzyczasie wbić jajka do niewielkiego naczynia, doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać. Następnie całość przelewamy do podduszonego szpinaku i pokrzywy. Doprawiamy gałką muszkatołową. Smażymy kilka minut pod przykryciem, następnie obracamy.
Ja podałam ze świeżym szczypiorkiem i rzodkiewką. Pycha!