Składniki: 1,5 szklanki mąki orkiszowej 1 starta na tarce średniej wielkości cukinia obrana ze skórki 2 łyżki miodu (opcjonalnie słodzik, np. ksylitol) 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 0,5 szklanki mleka o niższej zawartości tłuszczu (może być mleko migdałowe) 100 g czekolady orzkiej 70% 50 ml roztopionego oleju kokosowego
Zdrowy deser bez cukru – wykonanie:
Do startej na dużych oczkach cukinii dodajemy jajka, miód, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Wszystko razem miksujemy, a następnie przekładamy masę do średniej wielkości okrągłej formy, uprzednio wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku nasze brownie przez ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni. Gorzką czekoladę roztapiamy z łyżką oleju kokosowego. Gdy ciacho ostygnie, smarujemy wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do lodówki na 0,5 godziny, aż czekolada zastygnie.
Zdrowe brownie z cukinii bez grama cukru gotowe!
Smacznego!