IMG_0479

Pyszne pesto z natki marchewki

Co można zrobić z natki marchewki?

Jeśli Ty też należysz do niemałego grona osób, które wyrzucają natkę marchewki myśląc, że jest ona niejadalna, to natychmiast zmień nawyki! Natka marchewki ma bowiem o wiele więcej cennych substancji spożywczych niż jej korzeń. Jest ona cennym źródłem potasu, witaminy K oraz chlorofilu.  Ma lekko gorzkawy smak, co oznacza, że jest mega zdrowa!

Można z niej przyrządzić niezwykle odżywcze koktajle owocowo-warzywne bądź też pyszne pesto. Przedstawiam poniżej niezwykle prosty przepis na oryginalne pesto – doskonałe do makaronu, chleba, a także jako dip do warzyw.

Składniki:

2 pęczki natki marchewki (młodej)
2 ząbki czosnku
sok z 0,5 cytryny 
0,5 szklanki ziaren: słonecznika, pestki dyni, sezam, migdały 
1/3 szklanki oleju z orzechów ziemnych lub oliwy
sól do smaku

Natkę marchewki umyć, odkroić grube łodyżki i wraz z innymi składnikami wrzucić do blendera. Zmiksować, powoli dodając oleju i w razie potrzeby odrobinę wody (aż do uzyskania żądanej konsystencji). Przełożyć do słoika – wierzch polać oliwą, która odetnie dopływ tlenu i nie pozwoli naszemu pesto zbrązowieć.

Smacznego 🙂

IMG_0479

IMG_0480IMG_0481

Smakowało? Koniecznie się tym podziel z innymi!

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *