Co można zrobić z natki marchewki?
Jeśli Ty też należysz do niemałego grona osób, które wyrzucają natkę marchewki myśląc, że jest ona niejadalna, to natychmiast zmień nawyki! Natka marchewki ma bowiem o wiele więcej cennych substancji spożywczych niż jej korzeń. Jest ona cennym źródłem potasu, witaminy K oraz chlorofilu. Ma lekko gorzkawy smak, co oznacza, że jest mega zdrowa!
Można z niej przyrządzić niezwykle odżywcze koktajle owocowo-warzywne bądź też pyszne pesto. Przedstawiam poniżej niezwykle prosty przepis na oryginalne pesto – doskonałe do makaronu, chleba, a także jako dip do warzyw.
Składniki:
2 pęczki natki marchewki (młodej) 2 ząbki czosnku sok z 0,5 cytryny 0,5 szklanki ziaren: słonecznika, pestki dyni, sezam, migdały 1/3 szklanki oleju z orzechów ziemnych lub oliwy sól do smaku
Natkę marchewki umyć, odkroić grube łodyżki i wraz z innymi składnikami wrzucić do blendera. Zmiksować, powoli dodając oleju i w razie potrzeby odrobinę wody (aż do uzyskania żądanej konsystencji). Przełożyć do słoika – wierzch polać oliwą, która odetnie dopływ tlenu i nie pozwoli naszemu pesto zbrązowieć.
Smacznego 🙂
Smakowało? Koniecznie się tym podziel z innymi!