Frytki przyprawione wędzoną papryką i oprószone świeżym porem
Jakiś czas temu koleżanka opowiedziała mi o nietypowym dodatku do frytek, a mianowicie o świeżym porze. Z kolei inna koleżanka poleciła mi wypróbowanie frytek posypanych nietypową przyprawą – wędzoną papryką. Postanowiłam połączyć oba sposoby – frytki wyszły rewelacyjnie! Oto przepis (oczywiście dla leniwych i w wersji light :)):
2-3 ziemniaki wędzona papryka (przyprawa) świeży por sól (ja używam himalajskiej ze względu na jej prozdrowotne właściwości)
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w paski i wyłożyć na blachę w piekarniku. Posypać papryką. Można skropić oliwą, ale niekoniecznie. Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 20-25 minut. Posypać solą i oprószyć świeżym porem.
Pycha!!!