Szpinak i pokrzywa – duet idealny?
Jeśli myślicie, że pokrzywa nie jest do jedzenia, się mylicie. To kopalnia witamin i minerałów (więcej o pokrzywie tutaj). Jest od dawna w medycynie ludowej ceniona za m.in wysoką zawartość żelaza. A w połączeniu ze szpinakiem pokrzywa czuje się wyśmienicie:). To istne bomby witaminowe cenione przede wszystkim przez anemików. Rewelacyjnie smakują w duecie. I nie bójcie się – odpowiednio przygotowana pokrzywa nie poparzy Was (wystarczy ją tylko „poddusić” na małym ogniu bądź sparzyć wrzątkiem – wtedy straci swoje właściwości „parzące”, bez szkody dla smaku i walorów odżywczych)
Przepis na szpinak z pokrzywą jest banalnie prosty (tak jak przyrządzenie szpinaku, ale dodajemy do tego pokrzywę). Dla przypomnienia:
2 garście szpinaku garść pokrzywy 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej olej kokosowy do smażenia
Drobno pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Następnie dodać umyty szpinak i pokrzywę i dusić na małym ogniu do uzyskania miękkości. Na koniec doprawić solą, pieprzem gałką muszkatołową oraz zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym. Tak przygotowany szpinak z pokrzywą doskonale smakuje np. z makaronem tagliatelle.
Smacznego!