Z cyklu zdrowy i szybki obiad – fit placuszki z cukinii
Sezon na cukinię właśnie się rozpoczął, stąd też proponuję Wam pyszne i sycące placuszki z cukinii. Oczywiście w wersji fit :).
Do ich wykonania potrzebujecie:
1 średniej wielkości cukinia 4 łyżki zmielonych płatków owsianych (lub gotowa mąka owsiana) 1 jajko 2 ząbki czosnku odrobina oliwy przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)
Cukinię obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy zmielone płatki owsiane, sprasowany czosnek oraz jajko. Całość mieszamy i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Na blasze wysmarowanej tłuszczem formujemy placuszki. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze ok. 220 stopni. Mniej więcej w połowie pieczenia delikatnie obracamy placuszki na drugą stronę.
Gotowe placki najlepiej smakują z domowymi sosami, np. tzatziki bądź sosem ze świeżych kurek.
P.S. Zamiast zmielonych płatków owsianych można też dodać gotowane ziemniaki, np. pozostałe z wczorajszego obiadu – to doskonały recyckling obiadowy!