IMG_0475

Zdrowe placuszki z cukinii

Z cyklu zdrowy i szybki obiad – fit placuszki z cukinii

Sezon na cukinię właśnie się rozpoczął, stąd też proponuję Wam pyszne i sycące placuszki z cukinii. Oczywiście w wersji fit :).

Do ich wykonania potrzebujecie:

1 średniej wielkości cukinia
4 łyżki zmielonych płatków owsianych (lub gotowa mąka owsiana)
1 jajko
2 ząbki czosnku
odrobina oliwy
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)

Cukinię obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy zmielone płatki owsiane, sprasowany czosnek oraz jajko. Całość mieszamy i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Na blasze wysmarowanej tłuszczem formujemy placuszki. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze ok. 220 stopni. Mniej więcej w połowie pieczenia delikatnie obracamy placuszki na drugą stronę.

Gotowe placki najlepiej smakują z domowymi sosami, np. tzatziki bądź sosem ze świeżych kurek.

P.S. Zamiast zmielonych płatków owsianych można też dodać gotowane ziemniaki, np. pozostałe z wczorajszego obiadu – to doskonały recyckling obiadowy!

IMG_0475IMG_0477

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *